İşin uzmanına sorduk! Transferde yapılan en büyük hatalar neler?

30 Haziran’da başlayacak olan 2025/26 yaz transfer tescil periyodunun açılmasına saatler kala işin püf noktalarını ve dikkat edilmesi gerekenleri işin uzmanına sorduk.

beinsports.com.tr editörü Muhammed Emin Civelek‘e konuşan spor hukukçusu Anıl Dinçer, transferde merak edilen tüm ayrıntıları okurlarımıza aktardı.
İşte röportajın satır başları…
Anıl Bey merhabalar. Resmi olarak transfer periyodunun açılmasına saatler kaldı. Biz de okurlarımıza transfer devrinin art planını, transferlerin nasıl yapıldığını ve bu sürecin nasıl işlediğini aktarmak istiyoruz. Öncelikle, transfer süreci tam olarak nasıl başlar?
“Transferler genelde kulüp temsilcilerinin, futbolcunun mevcut kulübüyle yahut futbolcunun menajeriyle ya da menajeri olmayan hür bir futbolcuyla temasa geçmesiyle başlar. Bazen bir kulüp direkt başka kulüple irtibata geçer, akabinde futbolcunun menajerini ve futbolcuyu devreye sokarak onları bilgilendirir. Milletlerarası alanda tanınan ve güçlü kontakları olan profesyonellerle çalışan kulüpler bu süreçte birkaç adım önde başlar. Zira transferin nasıl başlatılacağını ve nasıl süratli, sıkıntısız bir biçimde tamamlanacağını uygun bilirler. Yani özetle, transfer süreci çoklukla birinci temasla başlar. Bu temas kulüp temsilcilerinin kendi ilişkileriyle ya da menajerler aracılığıyla, hatta direkt futbolcu yahut kulübüne ulaşmasıyla kurulabilir.”

“BAŞINDAN İTİBAREN SÜRECİN İÇİNDE OLUYORUZ”
Siz bir avukat olarak bu sürece tam olarak nasıl dahil oluyorsunuz? Daha çok kulüpler mi, futbolcular mı yoksa menajerler mi size başvuruyor?
“Açıkçası bu, duruma nazaran değişiyor. Kulüp avukatıysanız farklı, menajerin ya da direkt futbolcunun avukatıysanız farklı halde sürece dahil oluyorsunuz. Kulüp avukatı olarak; kulüp içindeki saygınlığınıza, türel kabiliyetinize, bilginize, gücünüze ve kontaklarınıza nazaran süreç şekilleniyor.
Bazen kulüp yöneticileri örneğin, “Anıl Bey bu oyuncuyu tanıyor musunuz?” diye sorarak bana ulaşır. Bazen de ben birinci teması kuruyorum. Kulüp temsilcileri teması sağladıktan sonra biz mukaveleleri hazırlamaya başlıyoruz. Yani süreç büsbütün dinamiklere, futbolcunun kim olduğuna, menajerin kim olduğuna, kulübün büyüklüğüne ve sizin hangi tarafın avukatı olduğunuza nazaran değişiyor.

Bizim çalıştığımız kulüplerde ise genelde transferin en başından itibaren sürecin içinde oluyoruz. Teklifin birinci çıktığı noktada, birinci temas kurulduğunda devreye giriyoruz. Tıpkı halde, çalıştığımız menajerler ve futbolcular da sürecin başından beri bizimle birlikte hareket eder. Zira avukat sonradan sürece dahil olursa, ekseriyetle bir sorun yaşanıyor.
Transfer süreci uzun bir seyahattir; günler, bazen aylar alabilir. Bazen birinci teması kurduğunuz oyuncunun transferi, bir buçuk yıl sonra gerçekleşir. Avukat işin başından itibaren dahil olursa, muhtemel bir sorunda tahlil çok daha kolay olur. Genelde çalıştığımız menajerler ve futbolcular, birinci temas kurulduğunda kulüpleri bize yönlendiriyorlar ya da “Pazarlığı ben yaptım, geri kalan kısmı avukatıma bırakın” diyorlar. Avukat sadece sözleşmeyi hazırlayan kişi değildir. Başından itibaren sürece dahil olduğunda transfer çok daha profesyonel ve problemsiz bir halde tamamlanır.”
“FUTBOLCULAR KENDİNİ İNANÇTA HİSSETMİYOR”
Peki oyuncu ile kulüp ortasında türel uyuşmazlıklar yaşandığında süreç nasıl işliyor?
“Uyuşmazlık çıkmadan evvel mukavelenin nasıl hazırlandığı çok değerlidir. Mukaveleniz ne kadar güçlü ve açık formda yazıldıysa, muhtemel bir uyuşmazlıkta o kadar güçlü olursunuz. Futbolcular ekseriyetle gereğince bilgilendirilmeden imza atıyor ve sonrasında kendilerini inançta hissetmiyorlar. Bu yüzden mukavelelerin şeffaf ve açık olması koşul.”
“SERBEST KALMA BEDELİ KOLAY DEĞİL”
Sözleşmedeki tek taraflı fesih ve özgür kalma unsurları nasıl işler?
“Serbest kalma unsuru çoklukla belli bir fiyatın ödenmesi durumunda futbolcunun kontrattan çıkabilmesini sağlar. Lakin bu unsur basitçe “Şu bedeli ödeyip gider” halinde yazılamaz. Taksit mi, peşin mi? Vergiler dahil mi? Ne vakit ödenmeli? Tüm ayrıntılar belirlenmeli.
Örneğin, “Herhangi bir vakitte bu fiyatı getirirse gider” derseniz, transferin son günü bu bedeli getirip sarfiyat ve siz yerine oyuncu transfer edemezsiniz. Bu da kulübe büyük ziyan verir. Hasebiyle bir vakit limiti kesinlikle konulmalı.


* Anıl Dinçer ve Monchi – Aston Villa

Bu unsur nasıl işletilir? Oyuncunun avukatı kulübe resmi bir ihtar gönderir: “Serbest kalma hakkımı kullanıyorum, fiyat ödendi, dekont ektedir.” Bu bildirimin akabinde oyuncu hür kalır ve öbür kulübe transfer olabilir.”
TRANSFERDE AVRUPA İLE TÜRKİYE’NİN FARKLARI
Bugüne kadar birçok ülkede transfer operasyonlarında bulundunuz. Bunlar hangi ülkelerdi ve Avrupa ile Türkiye ortasında ne üzere farklar gözlemlediniz?
“40-50’ye yakın yabancı futbolcu transferinde yer aldım. Bunlar ortasında MLS, Meksika, Afrika, Hindistan, Tayland, İspanya, Portekiz, Polonya, Slovenya, Yunanistan, Kıbrıs, Suudi Arabistan ve İran üzere ülkeler var. En keyif aldığım transferler ise İngiltere Premier League transferleriydi: Baran Yıldız ve Yasin Özcan. İkisine de muvaffakiyetler diliyorum.
Avrupa ile Türkiye ortasında önemli farklar var. Avrupa’da süreç çok daha profesyonel işliyor. Her şey planlı, şeffaf ve birikimli beşerler tarafından yürütülüyor. Türkiye’de ise transfer süreçlerinde sabırsızlık, acelecilik ve bazen amatörlük ön plana çıkıyor. Birtakım menajerler Türkiye’ye futbolcu getirirken başlarında soru işaretleri oluyor. Bu güvensizlik ortamını daima birlikte ortadan kaldırmamız lazım.”


* Anıl Dinçer ve İsmail Jakobs – Galatasaray

İmzalar atıldıktan sonra çalışma müsaadesi çıkmaması üzere bir durumda süreç nasıl ilerliyor?
“Örneğin İngiltere’de bir puanlama sistemi var. Oyuncunun bu puan sistemine uyması gerekiyor. Bazen bu araştırılmadan mukavele hazırlanıyor ve en son çalışma müsaadesi çıkmadığı fark ediliyor. Kulüpler, mukavele imzalamadan evvel kesinlikle hem vize hem çalışma müsaadesini almalı. Bu yapılmazsa futbolcunun eli kuvvetli olur ve kulüp ziyan görebilir. Bu türlü bi durumda katiyen mukavele tıpkı halde devam eder. Bu kontratın geçerliğini etkilemez, burada futbolcunun eli kuvvetlidir.”
“GENELDE EN SIKINTI TRANSFERLER…”
Bugüne kadar sizi en çok zorlayan ve karmaşık hale gelen transfer süreci hangisiydi?
“Çok sayıda transferde yer aldık. Elbette günler süren, gitti geldi biçiminde uzayan süreçler oldu fakat birçoklarında bir tahlil bulduk. Tahminen %10’luk bir kısımda önemli problemler çıktı lakin onları da masada çözdük. En sıkıntı olanlar ekseriyetle yabancı futbolcuların Türkiye transferleri oldu. Kulüplerin sabırsızlığı işleri zorlaştırıyor.”
“SÖZLEŞME SONRASI İPTAL NEREDEYSE İMKANSIZ”
Sözleşme imzalandıktan çabucak sonra, futbolcu ya da kulüp mukaveleden vazgeçmek isterse ne olur?
“Sözleşme imzalandıktan sonra tek taraflı fesih neredeyse imkansız. Lakin taraflar karşılıklı anlaşarak iptal edebilir. Ekseriyetle mukavele imzalanmadan çabucak evvelki etapta sıhhat testlerinde sorun çıkabiliyor. Fransa’da sıhhat testinden geçen oyuncunun Danimarka’da geçemediğini, Danimarka’da geçenin İngiltere’de geçemediğini gördük. Zira her ülkenin ve kulübün prosedürü farklı.”


* Anıl Dinçer ve Baran Yıldız – Newcastle United

“FUTBOLCU AİLELERİNE TAVSİYEM…”

Son olarak, Avrupa’ya transfer olma hayali kuran genç futbolculara, onların kulüplerine ve ailelerine neler tavsiye edersiniz?
“En değerli mevzulardan biri bu. Avrupa’ya transfer olan genç futbolcularımızın yanında olmak ve onların muvaffakiyetlerini görmek beni çok keyifli ediyor. Ailelere ve futbolculara tavsiyem: Dürüst, şeffaf, milletlerarası temasları olan profesyonellerle çalışsınlar. Aileler profesyonel süreçlere çok fazla müdahil olmasın. Baba, ağabey üzere aile bireylerinin fazla dahil olduğu transferlerde önemli ziyanlar görüyoruz.”
“Futbolcu oynayacağı kulübe, kulübün projesini ve kendisine nasıl yatırım yapılacağını sormalı. Hollanda, Belçika, Portekiz üzere ülkelerde sistemli oyuncu satışı varken, biz şimdi o seviyede değiliz. Gerçekçi beklentilerle hareket edilmeli. Kulüplerimiz de futbolcuların önünü açmalı.


* Anıl Dinçer ve Yasin Özcan – Aston Villa

Futbolcular sırf hayal kurmasın, o hayale hazırlanmalı. Lisan, kültür ve mental açıdan Avrupa’ya hazır olmalılar. Kenan Yıldız bunun hoş bir örneği. Kültürel donanımı, çok lisanlı yapısı ve profesyonel yaklaşımıyla çok daha büyük yerlere geleceğine inanıyorum. Umarım tüm futbolcularımızı Avrupa’da gururla izleriz.”

ÖZEL RÖPORTAJ / Muhammed Emin Civelek / beinsports.com.tr

İlginizi Çekebilir:Juventus, Osimhen için yeniden devreye girdi!
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Rahmi Koç, Serdal Adalı’yı ziyaret etti!
Mohamed Salah sürprizini duyurdular! Yılın transferi…
Galatasaray, Atakaş Hatayspor maçının hazırlıklarını sürdürdü
Bellona Kayserispor tehlikeli geldi
Jose Morais: “Bu oyuncularımın eseri”
Ömer Erdoğan: “Her şeyi bir kenara bırakıp, kenetlenmemiz lazım”
Deneme Bonusu Veren Siteler | © 2025 |