Fatih Tekke’den samimi açıklamalar: “Pişmanlıklar tabii ki var…”

Trabzonspor Teknik Yöneticisi Fatih Tekke, istediği şeyin cüret olduğunu, yenilmeleri ve gol yemeleri halinde bile çabaya devam etmeleri gerektiğini belirtti.
Tekke, Trabzonspor Mecmuası’na verdiği röportajda, hayatında her şeyde mükemmeliyetçilik olmasına karşın bunun futbolun gerçekliğine çok uygun olmadığını anlattı.
Futbolculuk mesleğinde çok pahalı beşerlerle çalıştığını aktaran Tekke, kendi periyodunda oynanan futbol sistemi ile şu anda önemli farkların bulunduğuna işaret etti.
Tekke, futbolculuk mesleğinde çok yetenekli oyuncuların olduğuna değinerek, şunları tabir etti:
“Türkiye ölçeğinde evet ancak dünya ölçeğinde çok aşağılarda sonuçlandı meslekleri. Tahminen bizim de yanlışlarımız oldu lakin sistem gelişmeyi önledi. Öfkeliydim ancak gençtim. 17 yaşımdan beri hatırlıyorum. İnsanlara karşı saygısızlık yapmadım, isteyerek kimseyi kırdığımı hatırlamıyorum. Kentin sosyolojik yapısı, o günkü kıymetler, o günün oyun anlayışı, o günkü teknik yöneticiler. Yalnızca ben değil devrin birçok yetenekli ismi, olması gerektiğinin çok altında bir meslekle futbolu bıraktı. Yani futbolcu Fatih Tekke’yi güzel yönlendirerek dünyanın değerli oyuncuları ortasına sokabilirdim.”
Futbolculuk mesleğinde çok fazla ulusal ekip forması giyemediği hatırlatılan Tekke, “Benim eksiklerim de oldu alışılmış ki lakin bana çok haksızlık yaptılar. Buna ‘Türk futbolu.’ deyin, ‘sistem’ deyin, ‘birileri’ deyin. Toplumun mevcut yapısına baktığınızda, artık bile bazen gittiğim yerlerde haksızlığa uğradığımı düşündüğüm anlar oluyor lakin buna da alıştım açıkçası. Benim için bir sorun değil. Bu tanım ettiğim ortamın içerisinde, futbolculuk dönemimde de birebir şeyi yaşadım, şu an teknik adamlığımda da tıpkı.” değerlendirmesinde bulundu.
“Ben herkese hakkımı helal etmişimdir”
Fatih Tekke, futbolculuğuyla ilgili eleştirilebilecek anların olduğunu belirterek, “En azından teknik adamlık tarafıyla şu ana kadar yanlışsız yolda olduğumu düşünüyorum. Türk futbolu bana az değil, çok haksızlık yaptı. Ancak bir alacağım var mı? Yok. Beni tanıyanlar çok düzgün bilir, ben herkese hakkımı helal etmişimdir. Hiç sorun değil.” sözlerini kullandı.
Trabzonspor’un evvel olağanlaşması gerektiğine işaret eden Tekke, şöyle devam etti:
“Seneye Trabzonspor’a uygun, Türkiye’nin kaidelerine, cebimize uygun bir kulüp yapısı. Hakikat dinamikler, yanlışsız temel attınız, sonra bu yıldan başlayıp herkesin güzeline giden, deneyen bir oyun kimliği. Bu ortada oyuncunun gücünü, kendisinin yeteneğini ön plana çıkartan, bu ortada altyapıdaki oyuncularına dayanak veren, buradan oyuncu üretmeye çalışan bir yapı, bu bir iki yıl için tahminen.”
“İnsanlara hayal satmaya gerek yok fakat gerçeklikler üzerinden hayalimiz var.” değerlendirmesinde bulunan Fatih Tekke, “Bu yapılabilir mi? Katiyetle yapılabilir lakin etap aşama, gerçek atılımlarla. Müddete gereksinim var yani.” biçiminde değerlendirmede bulundu.
Dünya genelinde teknik yöneticilerin neler yaptığını incelediğini ve idmanlarını takip ettiğini aktaran Tekke, şöyle devam etti:
“Öncelikle Guardiola’yı dahi olarak görürüm. Her ne kadar şu an geldiği noktada biraz duraklamış üzere gözükse de o oradan bir çıkış yolu rahatlıkla bulacaktır. Farklı gördüğüm Gian Piero Gasperini var, çok enteresan bir adam. Genç olarak Julian Nagelsmann var, çok değişik. Girona’nın teknik yöneticisi Michel Sanchez, 2-3 yıldır çok düzgün. Almanya’da 4-5 grup var, her maçını takip etmeye çalışıyoruz. İdmanlarında farklı şeyler varsa bakıyoruz ancak genel olarak çok fark yok.”
“Pişmanlıklar olağan ki var”
Tekke, teknik yöneticilik ve futbolculuk ortasında çok önemli farklar olduğuna değinerek, “Futbolcuyken daha memnundum, çok hakikat. O vakit da sorumluluklarım vardı. Tabi ki onu yerine getirmek için çok çalışırdım. Artık teknik adam olarak memnun olacak vakit bile bulamıyorum yorgunluktan. Meskeni unuttuk, tesisteyim devamlı. Burada yatıp kalkıyoruz. Ancak yürekten söylüyorum, bu yorulmayı seviyorum. Futbolcu olmak çok daha kolay. Özel bir oyuncu olduğumu söyleyebilirim ancak bunu kullanamadım lakin buna tahminen ben direnç gösterdim, hepimizde kusur vardı. Pişmanlıklar natürel ki var lakin geçmişe bakmaya, yani değiştiremeyeceğimiz şeylere bakmaya vaktim olmuyor, daha doğrusu ilgilenmiyorum.” tabirlerini kullandı.
“İstediğim şey cesaret”
Kendisi için başarısızlığı ‘pes etmek’ olarak kıymetlendiren Tekke, şunları kaydetti:
“Benim hayatım tırmalamayla geçti, o denli de devam edecek. Hele öğrenilmiş çaresizlik benim için kabul edilecek şey değil. Benim oyuncularıma da söylediğim bu. İstediğim şey yürek. Düştün, çabucak kalk. Yenileceksin, kalk. Gol kaçıracaksın, yanlışlı gol yiyeceksin, kalk. Kalkarsan kazanacaksın, asıl kalkmazsan kaybedeceksin. Düşeceğiz, lakin inadına, pes etmeyeceğiz, kalkıp kazanacağız. Kendi adıma da bu hislerle yarına hazırlanırım.”
Tekke, hakem ve VAR kararlarına ait de şu değerlendirmede bulundu:
“Çok da girmek istemiyorum lakin hakemlerle ilgili şöyle durumlar var. Bir tanesi düzgün hakem, berbat yönetti. Bir tanesi âlâ insan, berbat yönetti. Başkası makus insan. Bu üç ayrım kıymetli. Türkiye’de ambiyansa nazaran bu üç biçim var. Yerlisi, yabancısı fark etmez. Bir de VAR olmadığını düşünün. Yaşadığım çok şeyler var, güvensizliğim o nedenle. Yenip yenilme sorunu değil, insani bir durum. Onu şöyle tanım ediyorlardı. Hakem, hakim, tabip hepsi birebir kökten geliyor. Yani hakemlerin baktığında ne kadar kıymetli bir şeye sahip olduğunu bilmesi gerekiyor.”
“Bisiklet olur mu derken, 5 yıl sonra otomobil aldım”
Futbolculuk devrinde en büyük mutluluğunun kazandığı parayla ailesine yaşattığı hisler olduğunu belirterek, şunları aktardı:
“Gol atmak, kupalar kazanmak, bunlar tabi ki kıymetli lakin beni en çok keyifli eden, birinci kazandığım paralarla aileme yaşattığım hislerdi. Memur çocuğuyum, 8 kardeşiz, biri merhum oldu. Durumumuz belirli, memur çocuğuyuz. Daima hayalim bisiklet almaktı mesela, oburlarının vardı, biz alamazdık. Bisiklet olur mu derken, 5 yıl sonra otomobil aldım. Genç yaşta, benim getirdiğim bir şeyle ailemin keyifli olması, en kıymetlisi bu. Bunlar tabi ki bana Trabzonspor’un kazandırdıkları.”
Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük 5 futbolcusu sıralamasında birinciliği Messi’ye veren Fatih Tekke, sıralamasını Maradona, Brezilyalı Ronaldo, Ronaldinho ve Zidane olarak yaptı.